0

3D tiskanje in tiskalniki

Posted by Lesnik on November 28, 2020 in Izobraževanje |

Za 3D tiskanje ste najverjetneje že uspeli slišati, zato so vam vsaj malo poznani tudi 3D tiskalniki. Ti pri svojem opravljanju dela uporabljajo različne tehnologije za izdelovanje najrazličnejših modelov. Ključno vlogo pri tej vrsti tehnologije ima seveda tudi filament– to je polnilo za 3D tiskalnik.

3D tiskalniki se med seboj zlasti razlikujejo v tem, kako so za izdelavo končnega modela posamezne plasti natisnjene. Za nekatere tiskalnike je na primer značilno, da uporabljajo taljenje in mehčanje materialov za izdelovanje plasti. Najpogostejši obliki tehnologije 3D tiskanja pa sta zagotovo selektivno lasersko sintranje in tehnologija ciljnega nalaganja materiala v plasteh. Tehnologiji se krajše imenujeta tudi SLS in FDM.

Tiskalniki 3D za SLS tehnologijo

3D tiskalniki za SLS tehnologijo za svoje delovanje zahtevajo izjemno močne laserje, in sicer za najučinkoviteje zlivanje delcev praha plastike, keramike, stekla, kovine v maso z želeno 3-dimenzionalno obliko.

Laser selektivno zliva material iz prah, in sicer s pomočjo predhodnega skeniranja plasti, ki ga mora izdelati 3D modelirani program. Sam proces se ponavlja, vse dokler ni model dokončno narejen. Podporni element postane ves nedotaknjeni prašni material. To je tudi ena od ključnih prednosti SLS tiskalnikov.

3D tiskalniki za domačo rabo

Najverjetneje niste vedeli, da je 3D tehnologija lahko kar od 25-krat do celo 100-krat hitrejša od vseh sedanjih. Posledično jo neredko imenujemo celo revolucionarna 3D tehnologija.

Prav tako nepogrešljivi stroji za tiskanje pa so postali domači 3D tiskalniki. V primerjavi s profesionalnimi imajo sicer nekaj omejitev. Za izdelavo projekta je namreč treba pogosto še nekaj dodatnega orodja in zmogljivosti. Na trgu lahko izbirate med različnimi 3D tiskalniki za domačo rabo. Ta vključujejo še dodatna orodja, na primer orodja za rezanje, brušenje. Glede na samo število barv ob enkratnem tiskanju pa se 3D tiskalniki praviloma delijo v tri skupine. To so tiskalniki, ki zmorejo tiskati od 1 do 3  barv; tiskalniki, ki lahko tiskajo več kot 3 barve hkrati ter tiskalniki, ki so zmožni tiskati celoten spekter barv – to pomeni tudi do 6 milijonov različnih barvnih odtenkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *