Cevni grelci imajo zelo široko področje uporabe

Posted by Tomaž on September 4, 2020 in Uncategorized |

Ljudje pogosto nismo pozorni na to, vendar nas cevni grelci spremljajo na vsakem koraku, saj so izjemno vsestransko uporabni. Običajno so vgrajeni v friteze, pečice, bojlerje in še marsikje drugje, zato je pomembno, da so izdelani iz vzdržljivega nerjavečega materiala, ki nudi tudi ustrezno toplotno prevodnost.

S cevnimi grelci tako lahko segrevamo tekočine, kisline ali zrak, primerni pa so tudi za ogrevanje olj in kemikalij, med drugim pa se uporabljajo tudi v živilski in farmacevtski industriji. Glede na to, za kaj se tovrstni grelci uporabljajo, ločimo različne vrste cevnih grelcev, ki se med seboj zelo razlikujejo.

Glede na namen ločimo potopne, zračne in oljne cevne grelce.

Poznamo različne vrste cevnih grelcev

Cevni grelci so torej grelne naprave, katerih največja prednost je ta, da jih lahko oblikujemo na najrazličnejše načine, cevi pa se razlikujejo tudi v svojem premeru. Na trgu so na voljo premeri cevi od 6,6 mm pa vse tja do 16 mm. Kakšen cevni grelec potrebujete, je odvisno predvsem od tega, v kakšne namene ga boste uporabljali. 

Glede na namen ločimo potopne, zračne in oljne cevne grelce, poleg tega pa lahko izbirate še med ploščatimi cevnimi grelci, cevnimi grelci s hladilnimi rebri, cevnimi grelci na navojnih prirobah in cevnimi grelci na DN prirobah. Pomemben pa je tudi ta podatek, da se lahko izdelajo cevni grelci izključno glede na zahteve naročnika.

Cevni grelci poskrbijo za učinkovito oddajanje toplote

Ne glede na to, ali bomo s cevnimi grelci ogrevali zrak, vodo ali olje, je njihov princip delovanja zelo podoben. Cevni grelci namreč oddajajo stalno in usmerjeno toploto, ki na ta način ogreva okolico okoli sebe.

Da se lahko po cevnih grelcih učinkovito prenaša toplota, morajo biti izdelani iz kakovostnih materialov in ustrezno zaščiteni z močnim zunanjim ovojem. Zato se za polnilo uporablja magnezijev oksid, ki se je izkazal za zelo učinkovit prenašalec toplote na ogrevalni medij. 

Tags: , , , , , , ,