0

Filter za olje je nepogrešljiv v motornih vozilih

Posted by Tomaž on August 1, 2019 in Uncategorized |

Ste vedeli, da je filter za olje nepogrešljivi element motorjev z notranjim izgorevanjem motornih vozil, lahkih letal in različnih mornariških plovil? Prav tako ima pomembno vlogo tudi pri vozilih s hidravličnim sistemom, plinsko turbinskih motorjih ter proizvodnih motorjih. Vse te naprave pa filter za olje uporabljajo z enim samim namenom, da odstranijo onesnaževalce z motornega olja, menjalnika, mazivnega ali hidravličnega olja.

Filter za olje je torej mehanizem, oblikovan za odstranitev nečistoče iz mazivnega in motornega olja ter hidravličnih tekočin. Obstaja več vrst oljnih filtrov, najpogostejši način mazanja motorjev pa je z centrifugalnimi filtri. Prav tako obstaja tudi več različnih vrst filtrov po obliki, mehanski filter je eden najbolj uporabljenih.

Filter za olje je pomemben del vsakega vozila

Filter za olje naj menjajo izkušeni strokovnjaki

Ko se odločite za zamenjavo oljnega filtra vedite, da vam tovrstno opravilo najbolje opravijo izkušeni strokovnjaki, ki bodo filter vedno zamenjali skupaj z motornim oljem. Ta postopek je priporočljiv na vsakih 10.000 – 15.000 prevoženih kilometrov, odvisno od vrste pogonskega sklopa in kakovosti mazivnega materiala.

Filter za olje ni več učinkovit takrat, ko se nabere v njem preveč umazanije, ima poškodovano ohišje ali filtrirni element in tudi takrat, ko izpustni ventil izgubi svojo elastičnost. Prvi znaki, da morate filter za olje zamenjati se kažejo v poslabšanju delovanja motorja, črnjenju izpušnih plinov ter aktiviranju indikatorja tlaka olja na armaturni plošči.

Zamenjava oljnega filtra pod vašim okriljem

V kolikor se lotite menjave olja sami, je potrebno za zamenjavo oljnega filtra pod posodo za motorno olje postaviti posodo za odvajanje mazivnega materiala, odviti vtič za izpust olja na oljni posodi in ga odstraniti skupaj s tesnilom. Nato iztočite olje, zamenjate tesnilo in vrnete vtič na svoje mesto. Potem odvijte okvarjeni filter in ga zamenjate z identičnim, kajti v nasprotnem primeru boste lahko imeli težave z motorjem. Po menjavi morate dotočiti novo olje, za nekaj časa zagnati motor in po njegovem izklopu poskrbeti, da pod filtrnim tesnilom ne pušča.

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *