Grafična kartica za začetnike in nezahtevne uporabnike  

Posted by admin on July 18, 2017 in računalniška oprema |

Pri nakupu novega računalnika se ponavadi pretirano osredotočate na kapaciteto trdega diska, zmogljivost procesorja in velikost pomnilnika. Nezahtevni uporabnik pri tem zanemari pomembnost kvalitetne grafične kartice, kar kasneje obžaluje. Gledanje filmov in igranje igric sta kasneje opazno izvajana v slabši kvaliteti. Pri nakupu novega namiznega ali prenosnega računalnika ni potrebno, da odštejete veliko denarja za posamezne komponente. Pomembno pa je, da dobite največ za vaš denar.

Izbira med integriranimi in samostojnimi

Integrirane grafične kartice nimajo lastnega pomnilnika, zato uporabljajo računalniški sistemski pomnilnik oziroma RAM. Ta vrsta kartic je cenovno ugodnejša in varčnejša. Za delovanje porabi manj električne energije, oddaja in ustvari manj toplote ter posledično zmanjša potrebo po večjem številu ventilatorjev. Računalnik je tako tišji. Samostojna izvedba je zmogljivejša, hitrejša in ustvarja lepše rezultate. Ima zmogljivejši grafični procesor, ki je primeren tudi za bolj zahtevne igrice, 3D modeliranje ali obdelavo fotografij. Je večji porabnik električne energije, kar pomeni, da potrebuje tudi zmogljiv napajalnik in učinkovito hlajenje.

Zmogljive grafične kartice za manj denarja

Za posameznike z omejenim proračunom so na voljo različni modeli v različnih cenovnih razredih. Vsi ljubitelji igranja igric v visoki ločljivosti, si ponavadi privoščijo srednji cenovni razred. Tu se nahajajo kartice z 2 GB pomnilnika, ki omogočajo igranje iger v Full HD ločljivosti z visokim spektrom podrobnosti. Izberete lahko na primer Nvidia GeForce ali pa AMD RX 460, ki dosegata visoke standarde kakovosti in sta vseeno cenovno dovolj ugodna za vse uporabnike.

AMD ali Nvidia?

Nvidia je včasih prevladovala in je izdelovala cenovno dostopne in zmogljive grafične kartice za vse žepe. Sedaj ji uspešno konkurira tudi AMD, saj so njihovi izdelki dostopni že za 260 ali manj EUR in so enako ali celo bolj zmogljivi od konkurentov. Nezahtevni uporabniki lahko brez skrbi posegajo po izdelkih v rangu starejših izvedb, kot sta RX 460 ali GTX 950 z 2GB pomnilnikom. Izdelka sta odlična izbira za vse, ki uživajo v igricah v visoki ločljivosti, a si ne morejo privoščiti dražjih izvedb za 400 ali več EUR.