Nakup zunanje računalniške enote

Posted by admin on November 16, 2016 in računalniška oprema, Uncategorized |

Naj najprej razjasnimo osnovne pojme – računalnik podatke shranjuje na naprave, ki jim rečemo pogoni (po angleško »drives). Pogoni so lahko notranje ali zunanje naprave, tudi takšne, ki znajo samo prebirati podatke in jih ne zapisovati. Ne sodijo pa mednje denimo delovni spomin (RAM), ki podatke med delom ali ob ponovnem zagonu preprosto pozabijo. Na RAM torej ne morete shraniti svoje diplomske naloge.

Obstaja več vrst računalniških pogonov

Vsi seveda poznajo trdi disk, USB ključ in verjetno tudi CD ali DVD. Pri marsikomu se tukaj še ne konča, pri nekaterih pa. Seveda se bodo starejši uporabniki spomnili tudi disket, redko kdo pa denimo tračnih enot ali ZIP pogona, ki je zapisoval podatke na medij, ki je bil še najbolj podoben disketi. No, takšni malce debelejši disketi. CD ROM in kasneje DVD sta zaradi cenenosti izpodrinila marsikaj, a medtem se je količina podatkov, ki se lahko zapišejo na trdi disk tako povečala, možnosti prenosa podatkov preko interneta pa tako izboljšale, da sta hitro izgubila svoj primat.
Piko na I so dodali še vedno večji USB ključi ter SD kartice, ki so preprosto izpodrinile praktično vse druge memory flash izdelke na trgu in se pričele uporabljati tako v digitalnih foto aparatih, kamerah kot seveda v mobilnih telefonih in ostalih podobnih napravah, denimo v navigaciji, v tabličnih računalnikih, MP3 predvajalnikih in foto okvirjih.

Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najhitrejša je v deželi tej

Sedaj smo našteli kar nekaj računalniških medijev, kamor lahko podatke trajno zapisujete, a najhitrejši med njimi je trdi disk. Sploh ni pomembno, ali gre za navaden HDD disk, ki se ponaša predvsem z veliko kapaciteto (po domače povedano, nanj lahko spravite gore podatkov), hibridni disk, ki bo deloval hitreje v nekaterih procesih in SSD disk, ki je vse bolj priljubljen, saj je neverjetno hiter in nima mehanskih delov, ki bi se lahko pokvarili, zato pa se tudi manj pregreva. A disk je lahko zunanji trdi disk (anni.si), lahko pa tudi notranji, torej vgradni, ki se skrije v računalniško ohišje.
Zunanji trdi disk ima to prednost, da ga lahko kadarkoli primete, odklopite iz elektrike in računalnika in odnesete s seboj. Na njem posneti podatki gredo torej z vami in jih boste lahko uporabljali in pregledovali na drugih računalnikih. Zunanji trdi disk je lahko po kapaciteti zelo velik in ker so cene izjemno padle, se vam to tudi najbolj splača kupiti in ga imeti za skladišče in tudi za izdelavo varnostnih kopij.
Nekatere vrste takšnih diskov se lahko napajajo samo preko USB kabla, vendar večinoma samo novejši, ki imajo različico USB 3.0, ki prinaša več napajanja. Pa še to ne vse vrste. Zato se pred nakupom pozanimajte, saj ni prav vsak zunanji trdi disk enak drugemu.