Operacijski sistemi tabličnih računalnikov

Posted by admin on January 22, 2014 in prenosni računalniki, Uncategorized |

Tablični računalniki so dandanes med uporabniki vedno bolj priljubljeni, predvsem zaradi svoje kompaktnosti in vsestranskosti. Ta prenosna naprava vam omogoča brskanje po svetovnem spletu, ogled filmov, uporabo programov, ki jih potrebujete za svoje delo, in še marsikaj.

Na trgu je prava poplava različnih vrst tabličnih računalnikov, ki se med seboj razlikujejo po znamki, lastnostih, kot so velikosti zaslona, zmogljivosti in seveda po operacijskem sistemu, ki napravo poganja. Kateri operacijski sistem je na tablici naložen, je odvisno od podjetja oziroma od proizvajalca.

Kaj sploh je operacijski sistem? To je bistveni program, ki ga je treba imeti naloženega na računalniku oziroma na tabličnem računalniku. Brez njega naprave sploh ni mogoče uporabljati. Poznamo različne operacijske sisteme tablic; mednje sodijo dobro poznan sistem iOS, ki poganja Applov iPad, na večini ostalih tabličnih računalnikih je naložen sistem Android, nekoliko manj pa je na tablicah zastopan operacijski sistem Windows.

Applov operacijski sistem iOS je zasnovan za tablične računalnike iPad in za mobilne telefone iPhone. iOS je precej zaprt sistem, kar pomeni, da ni toliko prilagodljiv kot drugi operacijski sistemi, na primer Android. Na Applove naprave lahko nalagate le aplikacije iz uradne Applove prodajalne App Store. Seveda se lahko odločite za odklep naprave – jailbreak, vendar s tem izgubite garancijo, pogosto pa izgubite tudi možnost nadgradenj operacijskega sistema. Dobro je vedeti tudi to, da za povezavo z računalnikom, za prenašanje vsebin na tablico, potrebujete program iTunes. Vse našteto so lahko za nekatere pomankljivosti, ki jih odvrne od nakupa naprav z operacijskih sistemom iOS. Vendar po drugi strani ravno zaradi tega Applovi izdelki delujejo odlično, saj so dobro zavarovani pred napakami, ki jih uporabniki lahko storimo. Prednost Applovega operacijskega sistema iOS je tudi ta, da deluje res hitro.

Za razliko od iOS-a potrebuje operacijski sistem Android za svoje hitro in tekoče delovanje hiter procesor tablice. Ta operacijski sistem je izdelan v podjetju Android, ki je že nekaj let v lasti podjetja Google. Gre za zelo odprt operacijski sistem, sploh v primerjavi z Applovim iOS-om. Za Android je na voljo veliko različnih aplikacij, ki jih najdemo v trgovini Google Play. Kar se tiče aplikacij za Android, je sicer dejstvo, da jih manj kot za iOS in po mnenju nekaterih so aplikacije za Android dostikrat slabše od enakih aplikacij, ki jih najdemo na iOS-u. Pritegne pa to, da so aplikacije za Android večinoma brezplačne. Prednost Androida, zaradi katere je ta operacijski sistem zelo priljubljen je tudi, da se samodejno sinhronizira z vsemi storitvami Google, ki jih uporabljate.

Kot že omenjeno, je na tablicah manj zastopan operacijski sistem Windows. Ta je sicer že v svojem bistvu narejen tako, da z njim ni treba delati le s tipkovnico in miško. Slabost tega operacijskega sistema je pomanjkanje aplikacij za delo na tablici. Velika prednost Windowsa na tablicah pa je zagotovo ta, da ima možnost poganjanja vseh programov, ki so narejeni za Windows, za katerega vemo, da je zelo razširjen in večini uporabnikov dobro poznan. Ta kompatibilnost predvsem pride prav v poslovnem svetu, ker lahko tako tablico enostavno vključite v obstoječo računalniško infrastrukturo podjetja.