Testiranje hormonov – celostna hormonska slika

Posted by Marko on November 11, 2020 in Izobraževanje |

Kako pomembno je hormonsko ravnovesje, se navadno zavemo šele, ko se to poruši. Ženske pogosto že ob vsakem menstrualnem ciklusu še kako dobro občutijo nihanje hormonov, enako velja ob nosečnosti in menopavzi, ko marsikateri prav hormoni povzročajo različne težave. Prav tako je lahko porušeno hormonsko ravnovesje oziroma pomanjkanje določenih hormonov odgovorno tudi za neplodnost ali nezmožnost zanositve, vpliva pa tudi na marsikatero drugo telesno funkcijo ter tudi na naše počutje. Testiranje hormonov vam pove, kakšne so vrednosti hormonov v vaši slini.

Analiza hormonov iz sline

Testiranje hormonov se izvaja tako, da se analizira vzorec sline. Zaradi tega je takšen test zelo enostaven, poleg tega pa so hormoni v slini zelo stabilni, zato vzorec sline predstavlja idealen vir za analizo hormonov. Testiranje hormonov se izvaja za:

  • estrogen,
  • progesteron,
  • testosteron,
  • kortizol,
  • DHEA,
  • melatonin.

Najbolje je opraviti analizo čim večjega števila hormonov, saj boste tako dobili celotno hormonsko sliko. Po želji lahko namesto testa posameznih hormonov naročite tudi paket, ki obsega analizo vseh ženskih ali moških spolnih hormonov.

Kako se naročiti na analizo hormonske slike?

Če se boste odločili za takšno analizo, obiščite spletno stran holistic.si, kjer boste dobili vse potrebne informacije in navodila, kako poteka testiranje. Vse skupaj boste namreč opravili kar po pošti, saj vam bodo po naročilu analize iz centra Holistic poslali kuverto, v kateri bodo epruvete, vprašalnik in navodila za odvzem vzorcev sline. Te boste nato po pošti poslali nazaj v analizo, na podlagi katere boste izvedeli, kakšna je vaša trenutna hormonska slika.

Prijavite se še na individualno svetovanje!

Najbolje je, če se ob analizi naročite še na individualno svetovanje, ki je namenjeno prav razlagi izvida oziroma rezultatov analize. Na 45 minut trajajočem srečanju vam bo strokovnjakinja za to področje razložila, kaj je pokazala analiza oziroma kakšna je vaša hormonska slika. Razložila vam bo tudi, kakšno vlogo imajo posamezni hormoni v našem telesu in kakšne so njihove vrednosti v vaši slini. Na podlagi tega vam bo predlagala nadaljnje možnosti za izboljšanje hormonske slike.