0

Vse o poškodbah pri delu

Posted by Lesnik on December 20, 2019 in Uncategorized |

Ste se že kdaj poškodovali na delovnem mestu in ste imeli zaradi tega krajšo ali daljšo bolniško odsotnost? Verjetno vašemu delodajalcu ni bilo prav nič po godu, ko ste mu povedali, da je poškodba nastala na delovnem mestu. Kajti dostikrat se zgodi, da se poškodbe pri delu zgodijo tudi zaradi neustreznih delovnih pogojev, za katere je odgovoren tudi delodajalec. Toda kot veste nesreča nikoli ne počiva in se lahko pripeti tudi v idealnih pogojih.

Eden velikih problemov tako družbenih kot gospodarskih predstavljajo ravno poškodbe pri delu, ki so poleg poklicnih bolezni velik negativni kazalec zdravstvenega stanja zaposlenih ljudi. V Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je poškodba opredeljena kot posledica neposrednega in kratkotrajnega mehanskega, fizikalnega ali kemičnega učinka. Dostikrat pa je lahko tudi kot posledica hitre spremembe položaja telesa, njegove nenavadne obremenitve ali drugih sprememb fiziološkega stanja organizma.

Poškodbe pri delu je potrebno prijaviti zavarovalnici

Med poškodbe pri delu se smatrajo le tiste, ki so se zgodile zaposlenim med opravljanjem dela, na službeni poti ali na poti na delo in iz njega, če je prevoz organiziral delodajalec. V kolikor se boste poškodovali na delu vedite, da je poškodbo potrebno prijaviti, če boste z dela odsotni najmanj en dan. V kolikor se ugotovi, da kot delavec v celoti niste sledili navodilom o varnem delu, potem sodišče pri odločitvi upošteva soodgovornost delavca.

Če ste utrpeli poškodbe pri delu, ste dolžni takoj obiskati zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje. Takoj, ko je to mogoče in vam zdravstveno stanje dovoljuje, morate obvestiti zavarovalnico ter prijaviti nezgodo. Da boste po končanem okrevanju deležni odškodnine morate ob prijavi navesti vsa dejstva o nesreči in priložiti zdravniško dokumentacijo, dokazila o morebitni bolniški odsotnosti in druga dokazila v zvezi s škodo, ki jo uveljavljate. Če boste zavarovalnici oddali odškodninski zahtevek za telesne poškodbe, boste zagotovo deležni odškodnine. Če vas zanimajo dodatne podrobnosti in odškodnina za poškodbo pri delu, si lahko več informacij ogledate tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *