Zobozdravstvo za najmlajše

Posted by Lesnik on December 25, 2020 in Izobraževanje |

Zobozdravstvenih storitev ne potrebujejo samo odrasle osebe, temveč tudi otroci. Pri njih je oskrba vezana tudi na stališče same psihološke priprave. Ta zahteva kar nekaj časa ter seveda veliko mero potrpljenja in sodelovanja s starši oziroma skrbniki.

Lahko rečemo, da je otroško zobozdravstvo temelj oralnega zdravja v populaciji. Sicer pa morajo imeti mali pacienti prav posebno mesto pri svojih izbranih zobozdravnikih. Najmlajši potrebujejo poseben način dela. S tem ne mislimo samo na drugačne metode dela, temveč predvsem tudi na drugačen pristop. Najpomembneje je, da zobozdravnik z malčkom vzpostavi dobro zaupanje.

Otrokovo zaupanje zobozdravniku je ključ do zdravih zob za vse življenje

Otroško zobozdravstvo je zagotovo še toliko zahtevnejše področje dela, saj zdravnik včasih težko kar tako pridobi zaupanje malčka. Pripraviti ga mora na vrsto stvari, ki so za odrasle paciente povsem samoumevne, na primer pripraviti ga mora, da se usede na stol, odpre usta ter mu dovoli, da mu gre vanja z najrazličnejšimi napravami oziroma inštrumenti.

Poleg redne kontrole ter ustne higiene je zaupanje glavni ključ za zdrave zobe in to za vse življenje.

Otroke je treba zgodaj naučiti skrbeti za zobe

Vsekakor pa zdravje zob otroka ni odvisno samo od zaupanja in dela zobozdravnika. V prvi vrsti so v ta proces vključeni tudi starši. Ti morajo svoje otroke že zelo zgodaj naučiti, da je treba za zobe dobro ter temeljito skrbeti.

Starši morajo organizirati obisk zobozdravnika za malčka, ko ta dopolni dve ali tri leta oziroma ko mu zrastejo vsi mlečni zobje. Otrok se tedaj prične spoznavati z ordinacijo, aparaturami, svojim zobozdravnikom. Najpomembneje je, da že na začetku vzpostavita prijeten in zaupen odnos.

Zdravljenje mlečnih zob

Nekateri starši so prepričani, da mlečnih zob pri otroku ni potrebno zdraviti. To prepričanje je nastalo iz tega, ker v vsakem primeru mlečni zob izpade. V resnici pa je takšno prepričanje povsem napačno. Zdravje mlečnih zob je še kako pomembno, na kar otroško zobozdravstvo ves čas želi opozarjati.