Izdelava spletnih strani za različne namene

Posted by admin on December 15, 2017 in internet in spletne strani |

Spletne strani so temne, so svetle, imajo stranski menu, imajo zgornji menu. Nekatere se s klikanjem premikajo levo in desno, druge se scrollajo v neskončnost. Ko berete nasvete kako izdelati spletno stran, jih z lahkoto najdete preko 100, največkrat pa žal eni nasprotujejo drugim. Kako si torej pomagati, da najdemo pravo smer? Seveda veliko mero oblikovanja spletne strani narekuje končno občinstvo. Še preden pa določite komu je stran namenjena, je treba določiti kaj je sam namen spletne strani. Pridobitev strank, prodaja, trženje oglasnega prostora ali kaj drugega.

 

Spletne strani za podjetja in posameznike

V čem se sploh razlikuje spletna stran izdelana za podjetje ali fizično osebo. Pravzaprav v ničemer. Spletna stran se razlikuje glede na dejavnost, katero predstavlja. Stran za ribiško društvo verjetno ne bo delana v istem stilu kot stran za prodajo pnevmatik in tako je tudi prav. Kakšne so vaše želje in cilji je potrebno vedeti pred izdelavo spletne strani. Kot primer naj navedem stranko prejšnjega tedna. Na sestanku mi je dejala, da si želi na spletni strani tujcem predstaviti lepote Slovenije. Torej opisi Bleda, Pirana, Postojnske jame,… Ko je bila stran skoraj končana mi postavi vprašanje. Kam bi jaz umestil gumb »Kupi izlet«?!? Pustimo to, da ni bila pravilno predstavljena zasnova strani in pa končno občinstvo, ampak pojdimo do naslednjega vprašanja.

 

Spletna stran ali spletna trgovina

Izdelava spletnih strani ali izdelava spletne trgovine sta dva povsem različna pojma. Vendar jih še vedno veliko ne pozna razlike med njima. Prva stvar, zakaj je dobro to opredeliti pred izdelavo je ta, da je izdelava spletne trgovine veliko bolj kompleksnejša in s tem tudi 5x dražja zaradi vseh elementov povezanih s tem. Treba je urediti plačila, morebitno kartično poslovanje, poštnino, kategorije, urediti države prodaje in še mnogo tega v ozadju. Tudi vsebinsko je spletna trgovina ponavadi precej bolj obsežna kot spletna stran. Pri tem je potrebno naknadno razmišljati tudi o menjavi strežnika.

 

Spletne vizitke

Mnogo ljudi spletno stran uporablja samo za prisotnost na spletu, oziroma predstavitev osnovnih podatkov podjetja, kot so telefonske številke, naslov in e-mail. Izdelava je sicer precej razširjena, je pa resnici na ljubo le neka vrsta potuha ljudem, ki so preprosto povedano »preveč zaposleni«, da bi skupaj spravili kaj vsebine za predstavitev svoje dejavnosti. Vizitka je ponavadi le začasna rešitev, ki pa se v 90% primerih zavleče v več let.

 

To je le nekaj, od mnogo namenov, zakaj izdelati spletno stran. Poznamo tudi primer, ko nekdo potrebuje spletno stran  samo za obdobje enega meseca, na primer, da zbira podatke o udeležencih neke konference. A žal je tako, da tudi v takem primeru ne gre skopariti, saj je vselej izdelava spletnih strani velika pokazateljica resnosti, namena in profesionalnosti podjetja.