Spletni laboratorijski dnevnik za raziskovalce

Posted by Marko on September 15, 2020 in računalniška oprema |

Spletni laboratorijski dnevnik je praktično orodje za raziskovalce in znanstvenike, ki nadomešča beleženje podatkov v klasičnih dnevnikih, beležkah oziroma na papirju, poleg tega pa omogoča tudi druge funkcije. Z njimi bodo vaši podatki veliko bolje organizirani, kar pomeni, da jih boste tudi lažje poiskali, ko jih boste potrebovali, lažje uvozili v kakšen drug program, natisnili ali analizirali.

https://www.scinote.net/

Za optimizacijo raziskovalnega procesa

Izvajanje raziskovalnega dela obsega več faz, pri čemer je ključno izvajanje različnih poskusov in meritev v laboratoriju, saj to predstavlja osnovo za nadaljnje izračune in raziskave. Zato mora biti ta faza zelo skrbno izvedena, prav tako pa je potrebna velika natančnost pri beleženju vseh raziskovalnih rezultatov. Če za njihovo beleženje uporabimo temu namenjeno spletno orodje, bodo podatki v njem veliko bolje organizirani in jih boste zaradi tega kasneje lažje našli ali analizirali.

Za skupinske raziskave

Spletni laboratorijski dnevnik je zasnovan tako, da predstavlja zelo priročnega pomočnika za vse, ki se ukvarjajo z znanstvenim ali raziskovalnim delom v laboratoriju ali na različnih projektih. Še posebej odlično se obnese v primeru, da na projektu sodeluje več raziskovalcev hkrati, saj omogoča tudi lažje skupno delo.

Vsi raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu, namreč s takšnim ELN-jem (Electronic Lab Notebook) lahko:

  • vnašajo podatke na skupno mesto,
  • hitro in enostavno dostopajo do podatkov drugih raziskovalcev na projektu,
  • iščejo med vsemi zbranimi podatki v dnevniku,
  • komentirajo vnose drugih raziskovalcev ali odgovarjajo na njihove komentarje,
  • lažje komunicirajo z drugimi raziskovalci,
  • prihranijo pri času,
  • lažje sodelujejo pri skupih projektih.

Zelo funkcionalno spletno orodje s številnimi prednostmi

Zaradi tega omenjeno spletno orodje vsekakor velja preizkusiti, če se ukvarjate z raziskovalnim delom in če pogosto sodelujete na skupinskih projektih. Uporabniški vmesnik je zelo enostaven, zato se boste uporabe hitro navadili in kmalu si sploh ne boste več znali predstavljati svojega raziskovalnega dela brez uporabe spletnega ELN-ja.

Uporabljajo ga že številni znanstveniki po vsem svetu, predvsem tisti najbolj uspešni, ki morajo biti še toliko bolj organizirani, da jim uspe izpeljati številne raziskave, pri katerih sodelujejo. Če bi radi optimizirali svoj čas ter poskrbeli za boljšo organiziranost pri laboratorijskem delu, potem je spletni ELN, katerega uporaba je preprosta, podatki pa varno shranjeni v oblaku in tako dostopni od koderkoli, vsekakor dobra izbira.